Będąc w Budapeszcie, trudno oprzeć się wrażaniu pewnego podobieństwa stolicy Węgier do innych dużych europejskich miast. Analogicznie jak przykładowo w Krakowie czy Pradze największe atrakcje turystyczne można znaleźć w pobliżu rzeki. W tym przypadku przede wszystkim w zachodniej części Budapesztu – Budzie, na prawym brzegu Dunaju. Oczywiście nie ma w tym nic nadzwyczajnego, że najważniejsze zabytki znajdują się właśnie tam. Osadnictwo rządzi się bowiem własnymi prawami. Najpotężniejsze grody były zakładane właśnie w miejscach najbardziej korzystnych strategicznie i komunikacyjnie, czyli w pobliżu rzek czy jezior, będących przede wszystkim źródłem wody, a co za tym idzie – życia i szansy na przetrwanie.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Po Budapeszcie najlepiej jest poruszać się metrem. Do dyspozycji pasażerów są aż cztery linie (w Warszawie tylko dwie, z tego jedna oddana częściowo). Budapeszteńskie metro to najstarsza czynna podziemna kolej w kontynentalnej części Europy (najstarsza linia metro w Europie znajduje się w Londynie). Linię M1 (zwaną dziś Milenijną Koleją Podziemną) otwarto w 1896 roku, po dwóch latach od rozpoczęcia jej budowy.
Najbardziej znaną ulicą Budapesztu jest znajdująca się w centrum tego miasta Váci utca. Biegnie równolegle do Dunaju i ulokowano wzdłuż niej mnóstwo restauracji, kawiarni, pubów i sklepów. Na jej północnym krańcu znajduje się plac Vörösmarty. W okresie świątecznym działa tu jarmark. Oprócz pamiątek z Budapesztu można tu kupić na przykład pyszne langosze, czyli smażone na głębokim oleju płaskie, pszenno-ziemniaczane placki, podawane z przeróżnymi dodatkami.
Kuchnia węgierska charakteryzuje się przede wszystkim potrawami zawierającymi paprykę, zarówno tę świeżą, sproszkowaną, suszoną, jak i... wędzoną. Drugim ważnym elementem węgierskich dań jest cebula. Węgrzy uwielbiają też czosnek.
Z dań najchętniej spożywanych na Węgrzech warto wymienić: gulasz, gołąbki, pörkölt (coś w rodzaju gulaszu), halászlé (zupa rybna), paprykarz, leczo, túrós csusza (makaron z twarogiem) czy chołodeć (wywar z gotowanego mięsa).
Węgry to także kraj z głęboko zakorzenionymi tradycjami winiarskimi. Najbardziej znanymi regionami produkującymi wino są: Balaton, Dunaj, Eger, Észak-Dunántúl, Pannon, Sopron i Tokaj.
Telewizja w Budapeszcie (stan na luty 2017 r.)
Węgierski nadawca publiczny MTVA oferuje w ramach Magyar Televízió sześć kanałów: informacyjny M1, dzielące ze sobą czas antenowy M2 (dla dzieci) i Petőfi TV (dla młodzieży), a także M3 (programy archiwalne), sportowy M4 Sport oraz kulturalny M5. Natomiast w ramach Duna Televízió kolejne dwa – Duna (główna antena na Węgrzech) i Duna World (kanał międzynarodowy).
Pierwsze analogowe transmisje telewizyjne zainaugurowano na Węgrzech w 1957 roku (od 1971 roku w kolorze), by w 2013 roku rozpocząć nadawanie cyfrowe. Znaczącym na węgierskim rynku nadawcą komercyjnym jest luksemburska RTL Group, która oferuje na Węgrzech takie kanały, jak RTL Klub, RTL II, RTL+, Cool TV, Sorozat+, Film+, Film+2, Muzsika TV i RTL Spike.
Na terenie Budapesztu oferowane jest pięć multipleksów naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T/MPEG-4 o zasięgu ogólnokrajowym: MUX A-E. Oferta niekodowana (FTA) znana jest jako MinDig TV, natomiast kanały kodowane, płatne oferowane są w ramach pakietu MinDig TV Extra. Operatorem tych usług jest Antenna Hungária.
Multipleksy naziemnej telewizji cyfrowej na Węgrzech:
W centrum Budapesztu dość trudno wypatrzeć anteny satelitarne. Zdecydowanie dominują tam anteny naziemne. Węgrzy korzystają z platform satelitarnych takich operatorów, jak UPC DTH (UPC Direct), Magyar Telekom (dawniej pod nazwą T-Home) czy Digi TV. Kiedyś było ich więcej, ale nie wszystkim udało się utrzymać na rynku.