Strasburg (fr. Strasbourg, alz. Strossburi) - „miasto 1000 kościołów”, ale także stolica Unii Europejskiej i stolica Alzacji oraz największe niemieckojęzyczne miasto we Francji, emanuje młodością i energią. Jeśli kochasz dziedzictwo, kulturę i sztukę życia, to nie ma wątpliwości, że stwierdzisz: warto odwiedzić to miasto!
Fot. Jakub S.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Strasburg - miasto 1000 kościołów
W przeszłości Strasburg był nazywany „miastem 1000 kościołów” ze względu na dużą liczbę znajdujących się tam budynków sakralnych. Strasburg był także ważnym ośrodkiem teologicznym aż do XVIII w. Bywali tam główni reformatorzy kościoła, zwłaszcza Kalwin. Dlatego w Strasburgu nadal znajduje się wiele kościołów i kaplic, które przetrwały wojny i zniszczenia, jakich doświadczyło miasto. W 2014 r. w mieście znajdowało się 185 obiektów sakralnych wszystkich wyznań. W Strasburgu znajduje się pewna liczba cerkwi (zwłaszcza obrządku bizantyjskiego), m.in.: serbska, rosyjska, bułgarska, rumuńska i grecka.
Telewizja w Strasburgu
Strasburg jest siedzibą dobrze znanego w Polsce francusko-niemieckiego kanału kulturalnego Arte od jego powstania w 1991 r. Jest tam też siedziba lokalnej, alzackiej wersji France 3 Alsace i BFM Alsace. W 2008 r. w Strasburgu powstała StrasTV.com, pierwsza francuska telewizja internetowa.
Anteny w Strasburgu
Anten satelitarnych w Strasburgu, szczególnie w centrum, jak na lekarstwo. Raptem na jednym budynku był maszt antenowy z dwiema jednakowymi antenami satelitarnymi ustawionymi na 2 różne satelity. Poza tym jest dużo anten naziemnych, bo można tam oglądać ofertę zarówno francuskich, jak i niemieckich nadajników DVB-T2.
Alzackie specjały
W Strasburgu warto spróbować kilku alzackich specjałów, np. kiszona kapusta, baeckeoffe, duszona szynka, spaetzle, bibeleskäse czy precel... jest tam co zjeść, bo naliczono ponad 30 alzackich specjałów. Bardzo polecam spróbować wieczorem jednego z dań regionu: tarte flambée lub flammekueche, ale nie próbuj tego wymawiać, lepiej powiedzieć tarte flambée lub po prostu flam. I nie należy tego mylić z pizzą, bo czasami spotyka się nazewnictwo „alzacka pizza”. Ciasto tarte flambée jest jednak znacznie cieńsze. W oryginalnym przepisie jest wypełnione mieszanką crème fraîche i fromage blanc, boczkiem i cebulą - czasami dodać można ser munster, starty ser i pieczarki.
Podobno najlepszym piwem w Strasburgu jest La Lanterne z minibrowaru rzemieślniczego w centrum Strasburga. Wybór piw i win alzackich jest tak ogromny, że tu nie ma miejsca i czasu na pisanie o tym.